Jaromír Jágr — taiteilija jäällä

Tshekkiläinen Jaromír Jágr lienee yksi ikonisimpia nykyjääkiekkoilijoita. Hän tulee jäämään jääkiekkohistoriaan suurin kirjaimin sitten, kun nyt 45-vuotias supertähti päättää lopettaa uransa. Vielä sitä päätöstä ei ole tarvinnut tehdä, koska jääkiekko on Jágrin mielestä hauskaa. Siinä onkin yksi tähden uran kulmakivistä. Hänestä jääkiekko on hauskaa, ei hampaat irvessä puurtamista.

Jágr pitää jääkiekkoa taiteena ja itseään viihdetaiteilijana, jonka tehtävänä on antaa katsojille hupia koko rahan edestä. Toki pitää muistaa, että tähti myös harjoittelee erittäin paljon. Jo pelkästään hänen ikänsä puolesta fysiikan pitää olla kunnossa, jotta voi pelata maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa. Siltikin Jágr harjoittelee, jotta hän voisi pitää hauskaa kaukalossa.

Jágr oli jo nuorena ikäisiään parempi pelaaja. Hän pelasikin itseään neljäkin vuotta vanhempien pelaajien kanssa. Ei ollut siis ihme, että superlahjakkuus kehittyi niin hyväksi pelaajaksi, että vuonna 1990 Pittsburgh Penguins varasi hänet. Sen myötä englannin kieltä osaamaton, takatukkainen maanviljelijän poika alkoi pakata tavaroitaan matkalle kohti NHL-unelmaa.

Unelma todellakin toteutui. Alun kieliongelmiinkin tuli helpotusta, kun joukkueeseen hankittiin toinen tshekki Jiří Hrdina. Pelillisiin asioihin hän sai oppia parhaalta mahdolliselta taholta, legendaariselta Mario Lemieuxilta. Pittsburgh Penguins voitti Stanley Cupin heti Jágrin ensimmäisellä NHL-kaudella, eikä vähiten hänen itsensä ansiosta. Ujohko nuorimies alkoi pikkuhiljaa tulla ulos kuorestaan myös kaukalon ulkopuolella ja näyttää persoonallisuuttaan. Tämä oli omiaan lisäämään Jágr-fanien määrää. Hän alkoi nauttia huomiosta jääkiekkotähtenä.

Tuo tähteys jatkuu edelleen. “Huonoinakin” kausina Jágr on ollut joukkueensa parhaimpia pelaajia. Pittsburgh Penguinsin jälkeen joukkueet ovat vaihtuneet, kävipä Jágr myös “pikavisiitillä” Venäjän-liigassakin, mutta alkoi kuitenkin kaivata takaisin NHL:n suurille ja loppuunmyydyille areenoille, aivan kuin supertähden kuuluukin. Tällä hetkellä hän kiekkoilee Florida Panthersissa.

Jaromír Jágr tunnetaan kaikkialla kiekkoilevassa maailmassa. Hänen fanituotteitaan myydään internetissä kymmenissä eri fanikaupoissa ja lukemattomissa myymälöissä niin Pohjois-Amerikassa kuin Tshekissäkin.

Kuinka kauan Jágr sitten aikoo pelata? Omien sanojensa mukaan hän haluaa uransa lopettamisen ja kuolemansa välisen ajan olevan mahdollisimman lyhyt. Hienosti sanottu. Tätä mieltä on myös yleisö.